Tokom pandemije zaposleno 4.552 zdravstvena radnika

Tokom pandemije korona virusa, počev od 26. marta do sada, u Srbiji su angažovana i zaposlena 4.552 zdravstvena radnika u 186 različitih ustanova, prenosi agencija Tanjug.

U Ministarstvu zdravlja navode da je u ovoj godini data saglasnost za zapošljavanje 2.394 zdravstvena radnika na neodređeno vreme, po osnovu upražnjenih radnih mesta usled odlaska u penziju ili drugih razloga, kao i da je u junu nastavljeno sa zapošljavanjem najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih škola u okviru projekta Ministarstva pokrenutog prošle godine.

Po ovom projektu posao, specijalizaciju i doktorske studije do sada je dobilo preko 500 najuspešnijih mladih lekara sa prosekom na studijama 9 i 10, kao i 700 medicinskih sestara i tehničara sa odličnim uspehom tokom školovanja. Iz Ministarstva poručuju da će još 200 zdravstvenih radnika uskoro dobiti šestomesečni radni angažman u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, koji će sa oko milion eura finasirati EU sa ciljem da se povećaju kapaciteti Srbije u borbi protiv pandemije.

– Očekujemo mlade lekare pre svega u zavodima za javno zdravlje na teritorijama gde su epidemijska žariššta, a potom i mlade medicinske sestre i tehničare koji su bez posla u ovom trenutku, da zajedničkim snagama pomognemo da se izvrši kontrola epidemije – poručila je direktorka „Batuta“ Verica Jovanović i pozvala mlade medicinske radnike da se jave na konkurse koji će uskoro biti raspisani.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u maju ove godine je u odnosu na isti mesec 2019. ukupan broj radno angažovanih zdravstvenih i socijalnih radnika bio veći za 1,2 procenta, odnosno za 1.747 lica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор