Pirot gradi postrojenje za preradu otpadnih voda

U Pirotu je juče, u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, direktora Kancelarije nemačke razvojne banke (KFW) u Beogradu Rojdigera Hartmana i gradonačelnika Pirota Vladana Vasića, potpisan ugovor o izgradnji centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Posebno se zahvalivši KFW banci za obezbeđivanje 274 miliona eura za prioritetne investicije u 34 grada Srbije, Momirović je istakao da je projekat izgradnje fabrike za prečišćavanje vode i rekonstrukcije vodovodne mreže vredan 16.2 miliona eura, kao i da je Grad Pirot do sada obezbedio 3.3 miliona eura.

– Danas smo potpisali ugovor za izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju i proširenje postojeće kanalizacione mreže. Postojeći kanalizacioni sistem u Pirotu i većem delu Srbije nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što znači da se otpadne vode direktno izlivaju u Nišavu i druge reke. Kada izgradimo ovo postrojenje, ova ružna slika će postati prošlost i imaćemo čistu ekološku situaciju kao u zemljama Zapadne Evrope – poručio je Momirović, a prenosi agencija Tanjug.

Prema rečima gradonačelnika, Pirot će posle realizacije ovog projekta biti grad koji ispunjava sve ekološke standarde kao i gradovi te veličine u EU. On je podsetio da je u ekološke projekte u Pirotu do sada uloženo oko pet miliona eura, od čega je 3.5 obezbedila Unija.

– Pored postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biće izgrađena i linija za mulj i solarno sušenje mulja, modernizovaće se deo sistema vodovodne i kanalizacione mreže i kada je o ekologiji reč, bićemo grad koji poštuje evropske standarde. Pirod je grad u kom je 100 posto teritorije pokriveno urednim vodosnabevanjem, u šta je u proteklih desetak godina uloženo šest miliona eura – rekao je Vasić.

Kako je objasnio, oko 98 posto gradske teritorije je pokriveno kanalizacionom mrežom. Izgrađeno je 35 kilometara nove kanalizacione mreže koja sada stiže do mnogih sela, a urađena su, dodao je, i dva mala postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Direktor Hartman je ovom prilikom podsetio da KFW banka podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji već više od 20 godina. On je istakao da je održivi urbani razvoj veoma važan, kao i održivo vodosnabdevanje, tretman i odvođenje otpadnih voda.

– Širom Srbije smo uložili preko 200 miliona eura kako bi sve ove investicije i realizovali. U pitanju je već šesti program u okviru naše saradnje i od svojih kolega sam dobio informacije da je Pirot, koji je učestvovao i u okviru Programa 2, veoma uspešno ispunio zadatke i ostvario sve ciljeve. Tako uspešna saradnja se ovim programom nastavlja – poručio je Hartman.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор