Nemačka naručila vakcine protiv mamunskih boginja

Kako bi se na vreme pripremila za moguću epidemiju, Nemačka je od farmaceutske kompanije “Nordik bava” iz Bavarske naručila 40.000 doza vakcine za imunizaciju zaraženih majmunskim boginjama, javlja agencija Srna.

Prema rečima nemačkog ministra zdravlja Karla Lojterbaha, vakcine se nabavljaju za slučaj da epidemija postane ozbiljna, a trenutno se za zaražene preporučuju druge mere predostrožnosti, poput izolacije na 21 dan, što bi za sada trebalo biti dovoljno za suzbijanje širenja bolesti.

– Ukoliko se oboljenje dalje proširi želimo da budemo spremni za moguće vakcinacije koje još nisu preporučene, ali bi mogle postati neophodne. Epidemija majmunskih boginja mogla bi biti suzbijena jer ništa ne ukazuje na početak nove pandemije. Rana interevencija mogla da spreči patogen da uđe dublje u zajednice – naglasio je Lojterbah.

Lotar Viler iz Instituta za zarazne bolesti “Robert Koh” je izjavio da je u Nemačkoj do sada registrovano pet slučajeva majmunskih boginja.

Inače, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila slične smernice uz savet da za sada za zarazu nije potrebna masovna vakcinacija, s obzirom na to da bi mere, poput higijene, mogle da pomognu u kontroli njenog širenja.

SZO je do sada registrovala više od 250 potvrđenih i sumnjivih slučajeva oboljevanja od majmunskih boginja. Za ovu bolest je neuobičajeno širenje, budući da je endemična u delovima zapadne i srednje Afrike, ali je veoma retka u drugim delovima sveta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор