Počeo 64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Pod sloganom „Inovacije pred vašim očima“, danas je na Beogradskom sajmu počeo 64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, koji će tokom četiri sajamska dana ugostiti više od 500 direktnih i indirektnih izlagača.

U pet hala i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, posetiocima će svoje tehnološke inovacije predstaviti proizvodne i projektantske kompanije, naučno-istraživačke i obrazovne institucije i pojedinci iz tridesetak zemalja sveta, prenosi Studio B.

– Tehnologija i inovacije predstavljaju poluge za prevazilaženje svake krize i napredak celokupnog čovečanstva. U vremenu kada se suočavamo sa globalnim krizama, nova tehnološka rešenja potrebnija su nam nego ikad – poručila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić otvarajući manifestaciju.

Ona je istakla da je digitalizacija jedan od osnovnih prioriteta vlade i podsetila da je u toku realizacija projekta izgradnje širokopojasne mreže u ruralnim područjima, koji će omogućiti uvođenje savremenih digitalnih servisa. Pored toga, u toku je i projekat „Povezane škole“, čiji je cilj, kako je objasnila, potpuna digitalizacija obrazovnog sistema, koja će uticati na podizanje digitalne pismenosti i konkurentnosti mladih generacija.

Ministarka Matić je podsetila da je prošle godine usvojena Strategija razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti zarad unapređenja digitalnih znanja i veština građana, digitalizacije usluga i poslovanja u javnom i privatnom sektoru, kao i u cilju unapređenja informacione bezbednosti.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća je usmeren na promociju četvrte industrijske revolucije (Industrije 4.0.) čiju osnovu čini digitalizacija koja je unela revolucionarne promene u razvoj i način poslovanja kompanija, povećanje produktivnosti i unapređenje konkurentnosti. Prema rečima organizatora manifestacije, ovaj koncept ukazuje na nove mogućnosti i izazove, usmerava na prepoznavanje novih uticaja i posledica ubrzanih tehničko-tehnoloških dešavanja.

Koncepcijski sajam je okrenut ka inovacijama i novim tehnologijama, ka „fabrikama budućnosti“ i industrijskoj automatizaciji, elektroenergetici i energetskoj infrastrukturi. S tim u vezi, najuglednija specijalizovana razvojno-tehnološka manifestacija u ovom delu Evrope i ove godine će ugostiti brojne relevantne domaće i strane izlagače kao ključne promotere tehničko-tehnoloških trendova u svetu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор