Nemačkoj od Evrope 3 mlrd. € za obnovljivu energiju

Evropska komisija je odobrila nemačkoj vladi 2,98 milijardi eura subvencija za podršku programima daljinskog grejanja zasnovanog na energiji iz obnovljivih izvora i otpada, koji će pomoći i Nemačkoj, a i Evropskoj Uniji da ostvare proklamovane klimatske ciljeve.

Cilj projekta je promovisanje zelene energije, a trajaće do 2028. godine do kada će se dodeljivati bespovratna državna sredstva za nove mreže daljinskog grejanja koje najmanje 75 posto toplote dobijaju iz obnovljivih izvora i otpada, kao i za projekte dekarbonizacije postojećih mreža toplana, prenosi agencija Rojters.

Evropska komisija je ocenila da je program u skladu sa pravilima Unije koja zahtevaju da državna pomoć bude „neophodna i odgovarajuća“, s obzirom na to da bi se bez nje nova postrojenja za daljinsko grejanje verovatno ponovo temeljila na fosilnim zagađivačima, a takvih investicija možda uopšte ne bi ni bilo zbog velikih ulaganja i niskih prihoda.

– Ovom merom Nemačka će moći da poveća udeo obnovljive energije i toplotne energije iz otpada u sektoru grejanja, čime će značajno smanjiti emisije štetnih gasova – poručila je Margret Vestager, šefica EU za politiku konkurencije.

Očekuje se da će državne subvencije pomoći u instaliranju novih 681 MW kapaciteta za proizvodnju toplotne energije iz obnovljivih izvora godišnje, odnosno da će pokriti do 40 posto investicionih troškova projekata koji se kvalifikuju za podršku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор