Mali Zvornik dobija toplanu na biomasu

Od sledećeg oktobra građane centra Malog Zvornika grejaće dva kotla na drvnu sečku snage po 900 kilovata i jedan rezervni kotao na gas, kapaciteta 2,5 megavata, a pripremni građevinski radovi za novu kotlarnicu biće završeni pre kraja ove godine.

Projekat prelaska malozvorničke toplane sa fosilnih goriva na biomasu deo je programa u kojem učestvuje pet opština i Grad Novi Pazar, ukupne vrednosti 26,75 miliona eura. Nosilac projekta i investitor je Javno komunalno preduzeće Drina, a sredstva za izgradnju su obezbeđena uz podršku Vlade Srbije iz kredita nemačke razvojne banke KfW, uz grejs period od dve godine.

Prema rečima predstavnika Opštine Dragana Čikarića, Mali Zvornik će dobiti savremenu toplanu sa automatikom i regulacijom u primarnoj i sekundarnoj mreži, trenutno se priprema teren za bušenje i betoniranje šipova, a istovremeno se izrađuje i dokumentacija za zamenu toplovoda i ugradnju podstanica.

Kako je predviđeno ovim projektom, iz drvne sečke bi trebalo da se pokrije 95 procenata potreba za toplotnom energijom i tako znatno smanje troškovi proizvodnje i emisija ugljen-dioksida, budući da postojeća toplana koristi samo prirodni gas, piše portal Balkan Green Energy News.

Predsednik Opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić je objasnio da stara kotlarnica odavno ne zadovoljava potrebe zajednice, a ni propisane standarde. On je rekao da država u projektu učestvuje sa 390.000 eura, dok će ostatak duga vratiti toplana za 20 godina u 36 polugodišnjih rata. Kompletan završetak radova na ovom postrojenju predviđen je za januar 2022. godine, dodao je Jevtić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор