„Verdi“ organizuje novi štrajk u skladištu „Amazona“

Nemački radnički sindikat „Verdi“ pozvao je svoje članove zaposlene u skladištu kompanije „Amazon“ na jednodnevnu obustavu rada od ponedeljka uveče do utorka uveče, inaće drugi štrajk za nedelju dana.

Iz sindikata podsećaju da još od 2013. organizuju štrajkove u nemačkom Amazonu, koji pokriva najveće tržište te američke kompanije, i poručuju kako se nadaju da će, zajedno sa drugim sindikatima, prisiliti poslodavca da prihvati kolektivne ugovore kakvi se primenjuju za zaposlene u drugim firmama u maloprodaji.

Još u oktobru portparol Amazona je izjavio kako je kompanija ponudila svojim zaposlenima „odlične plate, uz pogodnosti i radne uslove koji se mogu uporediti sa ostalim velikim poslodavcima u Nemačkoj“, prenosi agencija Tanjug.

Američki maloprodajni gigant zabeležio je od početka aktuelne krize porast prodaje, zbog uvođenja zdravstvenih bezbednosnih mera koje su naterale potrošače da kupuju onlajn, što je poljuljalo konkurentnost kompanija koje ne posluju na takav način.

U Verdiju tvrde da upravo to predstavlja argument za povećanje plata i ističu da radnici Amazona nisu dovoljno zaštićeni tokom pandemije korona virusa. Inače, u prošlonedeljnom štrajku u Amazonu, koji je trajao od četvrtka do subote, učestvovalo je više od 500 radnika, preneli su nemački mediji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор