Za zanatske pripravnike u Nemačkoj 2.500 eura bonusa

Zanatstvo je najvažnija privredna grana u nemačkoj pokrajini Severna-Rajna Vestfalija, koja ostvari godišnje više od 140 milijardi eura prometa. Međutim, tamošnja industrija se bori sa konstantnim padom broja zanatskih pripravnika, a time i kvalifikovanih radnika, zbog čega vlast namerava da neka zanimanja učini privlačnijim.

Osim broja pripravnika, već godinama pada i broj onih koji su položili ispit za kvalifikovanog majstora. Prema podacima Zanatske komore Zapadne Nemačke, u Severnoj Rajni-Vestfaliji 2002. godine 4.700 pripravnika je uspešno položilo majstorski ispit, dok ih je prošle godine bilo svega oko 3.700. Stoga će pokrajina sve one koji se školuju za zanatlije nagraditi premijom od 2.500 eura (nem. Meisterprämie), prenosi Fenix magazin.

„Od 1. jula 2023. novosertifikovani majstori moći će da po prvi put podnesu zahtev za tzv. majstorsku premiju od 2.500 eura, kojom zemlja želi da se suprotstavi postojećem nedostatku kvalifikovanih radnika u zanatskim zanimanjima“, navodi pokrajinska vlast.

Bonus od 2.500 eura otprilike odgovara mesečnoj majstorskoj plati u Nemačkoj. Međutim, školovanje košta daleko više. Prema navodima nemačkih medija, školovanje za kozmetičara ili frizera košta oko 5.000 do 6.000 eura, a za krovopokrivača ili elektroinstalatera čak do 12.000, a to ne uključuje troškove materijala i cenu ispita. Zavisno od zanimanja i modela usavršavanja, školovanje za majstora može da traje između devet i 24 meseca sa punim radnim vremenom ili do 48 meseci vanredno.

Inače, u Severnoj Rajni-Vestfaliji majstora hronično nedostaje. Prema rečima stručnjaka, nestašica hleba i pekarskih proizvoda ne preti samo Dortmundu, već i ostalim gradovima. Budući da je, u kontekstu energetske tranzicije, ministar rada Karl-Josef Laumann (CDU) poručio da pokrajina apsolutno zavisi od dobro obučenih majstora, vlast planira da za pripravničke bonuse izdvoji 5,5 miliona eura, a 11 miliona svake naredne godine. Na taj način, kako kažu, više od 4.000 majstora može biti nagrađeno svake godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор