Uz GIZ-ovu pomoć obučeno 20 zavarivača-bravara

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) je, u okviru projekta podsticanja zapošljavanja Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, realizovala obuku za 20 zavarivača-bravara, koji sada imaju mogućnost zapošljavanja u nekoliko preduzeća u Kovinu, Smederevu i Pančevu.

GIZ je obuku sprovedeo u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, a prekvalifikaciju je organizovao za poznatog poslodavca kome su potrebni radnici zanimanja bravar-zavarivač i zavarivač. Ovu obuku do sada je uspešno završilo 40 ljudi, koji su na kraju dobili međunarodno priznate sertifikate.

– Najveći broj kandidata će se zaposliti u kompaniji Statik iz Kovina, u kojoj je i održana obuka. Interesovanje za angažovanje obučenih kandidata iskazalo je i još nekoliko kompanija iz gradova iz kojih su polaznici. Inače, ova zanimanja su deficitarna u Srbiji, pa stečeni sertifikat pruža mogućnost brzog zapošljavanja. Naši inženjeri su sve vreme pratili rad polaznika o kojima su imali pozitivne komentare – kaže Slađana Radisavljević Milutinović, direktorka centra za obuku „Goša Weld Team“ (GWT).

Prema rečima Vesne Kostić, menadžerke ljudskih resursa u firmi Statik, nakon obavljenih intervjua sa svim zainteresovanim za zaposlenje u ovoj kompaniji, njima će biti predstavljeni uslovi zapošljavanja, a zatim će nekoliko najboljih kandidata i dobiti posao, prenosi list Danas.

Obuka je trajala 22 dana, po programu Međunarodnog institita za zavarivanje, a sastojala se od teorijskog dela usklađenog sa stepenom obrazovanja polaznika i praktičnog rada. Polaznicima je, pri tom, pružena i socijalno-psihološka podrška radi jačanju njihovog samopouzdanja, kako bi stečene kvalifikacije dovele do njihove brže intergracije u društvo, saopštava GIZ.

U okviru projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ organizuje se niz obuka za zanimanja tražena na tržištu rada i zanimanja koja omogućavaju započinjanje sopstvenog posla, poput obuka za zavarivače, rukovaoce građevinskim mašinama, kuvare, manikire, pedikire, frizere ili za rad od kuće uz znanje engleskog i nemačkog jezika. Projekat pored toga pruža podršku i programima školovanja za odrasle, kao i startapovima povratnika u Srbiju po programu o readmisiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор