Zemlje G7 se suprotstavljaju “netržišno orijentisanim” politikama

Nakon ovogodišnjeg virtuelnog sastanka, lideri Grupe sedam najrazvijenijih država sveta (G7) su saopštili da će se zalagati za kolektivni pristup kako bi se suprotstavili “netržišno orijentisanim” politikama i praksama i osiguralil fer multilateralnu globalnu trgovinu.

Na Samitu, čiji je domaćin bio britanski premijer Boris Johnson, po prvi put su se pojavili i novi američki predsjednik Džo Bajden i italijanski premijer Mario Dragi, prenosi Aljazeera.

Prema pisanju agencije Rojters, atmosfera je na Samitu bila „kooperativna“ i „kolektivna“, a Bajden je odaslao poruku o povratku saradnje SAD-a sa svetom i globalnim institucijama, nakon četverogodišnjeg predsednikovanja Donalda Trumpa i njegove politike „Amerika na prvom mestu“.

U zajedničkom saopštenju nakon održanog virtuelnog sastanka, lideri G7 su poručili da će se, u pružanju podrške pravičnom i međusobno korisnom globalnom ekonomskom sistemu za sve ljude, angažovati zajedno sa drugima, a naročito sa zemljama G20, uključujući i velike ekonomije poput Kine.

„Kao lideri, konsultovaćemo se međusobno o kolektivnim pristupima u rešavanju netržišno orijentisanih mera i praksi, a sarađivaćemo i sa drugima kako bismo rešili važna globalna pitanja koja utiču na sve zemlje“, navodi se u saopštenju.

Lideri G7 su najavili i da će produbiti saradnju na planu zdravstvenog odgovora na pandemiju korona virusa i razmotriti mogući formiranje globalnog zdravstvenog pakta.

„Borićemo se za otvorene ekonomije i društva, za unapređenje globalne ekonomske otpornosti i korištenje digitalne ekonomije uz siguran slobodan protok podataka“, dodaje se u saopšenju Grupe 7, čije ekonomije zajedno generišu nešto manje od polovine globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Učesnici Samita su najavili i da će međusobno „sarađivati po pitanju modernizovanog, slobodnijeg i pravednijeg multilateralnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima, koji odražava naše vrednosti i omogućava uravnotežen rast, a čije će središte biti reformisana Svetska trgovinska organizacija (STO)”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор