U Srbiji raste potražnja za poslovnim prostorom

Velika potražnja za nekretninama u Srbiji, posebno u Beogradu, prelila se i na tržišta poslovnog prostora u drugim gradovima. U Beogradu za sada ima oko 1,3 miliona kvadrata kancelarijskog prostora, a investitori za naredne dve godine najavljuju izgradnju još 150.000 kvadrata.

U poslovnom centru „Kalča“ u Nišu sve je više zakupaca kancelarijskog prostora. U zavisnosti od gradske zone, iznajmljivanje košta od pet do 20 eura po kvadratnom metru. Manji lokali su najtraženiji i uglavnom su izdati,dok velike kompanije po pravilu traže velike prostore.

U Leskovcu nema dovoljno poslovnog prostora, pa se u izgradnji vidi mogućnost za zapošljavanje mladih. Za kraj godine je najavljeno otvaranje startap centra, što bi strateški trebalo da potpomogne preduzetništvu i mladima u otvaranju i pokretanju privatnih biznisa, navodi RTS.

U Kraljevu se sve više grade poslovni prostori, a zakupci plaćaju od četiri do 10 eura po kvadratnom metru. Poslovnog prostora ima u novogradnji, dok je u centru grada ponuda slaba. Sve više ljudi pokreće sopstveni biznis, ili radi na daljinu, pa raste potražnja za fleksibilnim kancelarijskim prostorima.

U Beogradu je zakup najskuplji i na najtraženijim lokacijama se kreće od 20 do 100 eura po kvadratu. Tržištem srpske prestonice dominira poslovni prostor na Novom Beogradu, ali je u poslednjih godinu do dve prilično aktivirano i tržište gradskog centra. Tu postoje određene zone u kojima se renoviraju i rekonstruišu stare zgrade koje investitori dovode na nivo A klase.

Usled nedostatka velikih parcela, investitori sve teže dolaze do lokacija za gradnju poslovnih zgrada, posebno u Beogradu. Međutim, stručnjaci navode da u centru prestonice, ali i na Novom Beogradu, postoje objekti koji decenijama nisu završeni i koji bi mogli da postanu kvalitetne poslovne zgrade.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор