Turističke agencije u Srbiji traže doplatu za gorivo

Usled skoka cene goriva, srpska nacionalna avio-kompanija “Er Srbija” povisila je cene zakupa aviona za potrebe čarter letova i potpisala anekse ranijih ugovora sa turističkim agencijama koje će sada morati da uvedu doplatu za sve koji su već uplatili letnje aranžmane.

Naime, zbog velikih poremećaja na svetskom tržištu naftnih derivata u proteklih pet meseci, cena avio-goriva je porasla za oko 100 procenata. Imajući u vidu da je cena goriva jedan od ključnih elemenata cene čarter letova, Er Srbija je bila prinuđena da revidira ugovore sa turističkim agencijama kao zakupcima, javljaju agencije.

Er Srbija i turističke agencije postigle su dogovor o čarter letovima za ovu sezonu krajem 2021. i početkom 2022. godine, ali su u međuvremenu na tržištu naftnih derivata nastupile okolnosti koje u tom trenutku nije bilo moguće predvideti, budući da su cene avio-goriva dostigle svoj višegodišnji maksimum.

Kako bi se obezbedila sigurna realizacija ranijih ugovora bilo je neminovno da se uradi korekcija cena zakupa čarter letova i uvede doplata za gorivo, koja će se kretati od 30 eura pa naviše po putniku, zavisno od udaljenosti destinacije i dužine leta, objašnjavaju u avio-kompaniji.

Iz Er Srbije poručuju da će zajedno sa turističkim agencijama nastaviti da prate kretanja na tržištu naftnih derivata i u slučaju pada cena avio-goriva, biće naniže korigovane i cene letova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор