Vlada smanjila akcize na gorivo i zabranila izvoz žita, brašna i ulja

Vlada Srbije ponovo je privremeno ograničila cene naftnih derivata, ali i smanjila akcize za 20% i zabranila izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza, prekrupe i suncokretovog ulja, kao odgovor na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu.

Odluka se odnosi na naftne derivate Euro dizel i Euro premijum BMB 95 i važiće narednih 30 dana, do 11. aprila, a doneta je u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na rast cena naftnih derivata u prethodnom periodu.

„Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, a koji su do donošenja uredbe isporučivali derivate, da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava“, navodi se na sajtu vlade.

Pored toga, vlada je propisala i uslove i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i donetl odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 procenata od sadašnjeg iznosa akcize na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Takođe je doneta i dopunjena odluka o smanjenju carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene vrste robe od plaćanja carine u 2022. godini, a u pitanju su nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala. Ova odluka će važiti do 31. decembra ove godine.

Odluka o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo konkretno se odnosi na izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza, prekrupe i suncokretovog ulja, a doneta je kako bi se pravovremeno reagovalo na tržišne poremećaje i rast tražnje na svetskom i domaćem tržištu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор