Najsavremenija robotska šaka stiže iz Srbije

U Srbiji je konstruisana najmodernija robotska šaka sa senzorima dodira, u okviru projekta realizovanog u saradnji kompanija HTEC Group i Sigmoid, Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronskog fakulteta u Nišu, a uz finansijsku podršku Fonda za inovacionu delatnost.

Robotska šaka ima istu pokretljivost i fleksibilnost kao i prava ljudska šaka, sa sofisticiranim karakteristikama hvatanja, a namenjena je korišćenju u okviru opasnih poslova, u industrijskoj proizvodnji i u automatizovanim skladištima, prenose srpski mediji.

“Ono što ovu robotsku šaku razlikuje od sličnih proizvoda na tržištu je osetljivost, prilagodljivost i pouzdanost u hvatanju i rukovanju objektima najrazličitijih oblika, veličina i težina, od nečega tako krhkog kao što je jaje, do glomaznih i tvrdih objekata težine i do sedam kilograma, bez ispadanja, lomljenja ili gnječenja”, navodi se u saopštenju kompanija.

Kako se dalje navodi, za manje od dve godine od pokretanja projekta 2019, i uz ograničena finansijska sredstva, razvijena je jedna od trenutno cenovno najpristupačnijih robotskih šaka ovakve kompleksnosti i karakteristika, što je čini veoma atraktivnom na globalnom tržištu. Potreba za ovakvim proizvodom u svetu je ogromna, poručuju konstruktori, posebno u velikim skladištima, gde kompanije poput Amazona već dugo tragaju za automatizacijom sortiranja i pakovanja proizvoda, a naročito onih osetljivih poput voća i povrća.

– Uložili smo mnogo vremena i truda u razumevanje svakog poznatog tipa ljudskog stiska i logike iza nečega tako naizgled jednostavnog kao što je motorika ljudske šake. Upravljanje pokretima moralo je biti potpuno automatizovana i samosvesna aktivnost uz pomoć senzora i komplikovanih komunikacionih protokola. Kada se istraživanje i razvoj odvijaju u potpuno zelenom polju inovacija, gde se testiraju radikalno nove ideje, najveći izazov je obično pronalaženje materijala i delova ili njihovo pravljenje i uklapanje, što je sve uspešno realizovano i sada imamo kompletan proizvod koji će unaprediti širok spektar rada i procesa – objasnio je Darko Todorović, direktor inženjeringa u HTEC-u i šef istraživačke grupe za Robotiku na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Inače, ideja za ovaj projekat je potekla od prof. dr Mirka Rakovića, vanrednog profesora Robotike na FTN-u i suvlasnika kompanije Sigmoid, iskusnog istraživača i stručnjaka u oblasti robotike, koji se fokusirao na problematiku podizanja i spuštanja objekata uz pomoć fleksibilnih senzorskih šaka.

Konzorcijum dve domaće tehnološke kompanije trenutno vodi pregovore sa nekoliko svetskih kompanija zainteresovanih da robotsku šaku testiraju u svojim skladištima i industrijskim postrojenjima. Nakon toga će biti osnovan startap koji će preuzeti intelektualnu svojinu i patent proizvoda, kako bi se prikupio kapital za dalja ulaganja u razvoj šake i njenu serijsku proizvodnju. Ukoliko do toga i dođe, iz kompanije HTEC Group i Sigmoid poručuju kako se nadaju da će postrojenje i tehnologija za izradu njihove robotske šake ostati u Srbiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор