Otvoren naučno-tehnološki park u Novom Sadu

U Novom Sadu je u nedelju zvanično pušten u rad Naučno-tehnološki park (NTP), u okviru kog će poslovati 20 velikih kompanija, startapa i instituta. Korisnicima parka ugovore su uručili srpska premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

– Cilj čitave ove investicije jeste povezivanje nauke i privrede, kao i dalji razvoj kompanija i talenata u oblasti tehnološkog razvoja. Ovde postoji najbolji sistem, ovde je i fakultet tehničkih nauka, kao i velike kompanije sa razvojnim centrima i startap inovacione kompanije koje će sarađivati sa njima i učiti od njih. To je jedinstven sistem, svojevrsna fabrika znanja i inovacija – poručila je Brnabićeva i naglasila da će u NTP Novi Sad raditi oko hiljadu najboljih inženjera.

Predsednica vlade je podsetila da je 2016. godine oformljen Ministarski savet za informacione tehnologije i invenciono preduzetništvo, koji je pred sebe postavio ambiciozne ciljeve da do kraja 2022. godine u IT sektoru u Srbiji treba da bude otvoreno 15.000 novih radnih mesta, kao i da njegov neto izvoz dostigne 1,5 milijardu eura.

– Neto izvoz IT sektora je 2016. iznosio 400 miliona eura, a Srbija je mnoge stvari iz tih ciljeva i ispunila do sada. Na kraju ove godine broj zaposlenih u IT industriji će preći 40.000, neto izvoz će biti veći od 1,2 milijarde eura, a ukupni izvoz će dostići 1,8 milijardi eura. Dakle, do kraja 2022. ćemo sigurno prebaciti tu cifru od jedne i po milijarde eura neto izvoza IT industrije, čime je ispunjen cilj od bezmalo četiri puta većeg ostvarenog neto izvoza IT industrije u odnosu na 2016. godinu. Cilj za 2025. godinu je da ukupan izvoz IT sektora dostigne preko četiri milijarde eura, a da neto izvoz bude veći od 2,5 milijarde.

U okviru novosadskog naučno-tehnološkog parka funkcionisaće i nedavno osnovan Institut za veštačku inteligenciju, koji je već uspeo da okupi veliki broj domaćih istraživača i naučnika koji su ranije napustili Srbiju, prenosi eKapija.

Inače, izgradnju NTP Novi Sad pomogla je Evropska investiciona banka sa približno 200 miliona eura, a kompanije, instituti i startapi koji su u nedelju dobili ugovore, već su počeli sa radom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор