Prvi srpski distributivni centar organskih proizvoda otvoren u Novom Sadu

Uz podršku Grada Novog Sada, na Čeneju je otvoren prvi u Srbiji distributivni centar organskih proizvoda, po ugledu na najbolju evropsku praksu, gde se od sada na jednom mestu mogu kupiti razni sveži organski poljoprivredni proizvodi.

U ovom centru prikupljaju se različiti prehrambeni proizvodi nabavljeni od organskih proizvođača sa teritorije Novog Sada, tu se i pakuju, sortiraju, skladište, a odatle se i distribuiraju dalje. U distributivnom centru organskih proizvoda gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević se susreo i razgovarao sa predstavnicima udruženja „Organski sad-Novi Sad“.

– Zahvaljujem se našim domaćinima i svim proizvođačima iz Novog Sada, koji su ovde kao jedna složna porodica koju je tržište ujedinilo da proizvode zdravu i kvalitetnu hranu i zajednički nastupaju. Pokušavamo da ojačamo manje poljoprivredne proizvođače i obratimo pažnju na gazdinstva koja rade veoma dobro. U poslednjih 10 godina Grad je izdvojio 35 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima koji se bave organskom proizvodnjom, a organizujemo i čitav niz akcija, edukacija, nastupamo zajedno na sajmovima, pomažemo nabavku opreme i slično – rekao je Vučević.

On je objasnio da je u te svrhe u ovoj godini izdvojen najveći iznos do sada, odnosno 5,5 miliona dinara, a dobra vest je, kako je istakao, da se do kraja oktobra očekuje početak radova na izgradnji kanalizacione mreže na Čeneju. Novcem dobijenim od Republike Srbije kroz projekat „Čista Srbija“ biće izgrađeno gotovo 20 kilometara kanalizacione mreže sa prečistačem, čime će biti pokriveno čitavo naselje.

Udruženje „Organski sad-Novi Sad“ osnovano je još 2014. godine. Članica ovog udruženja Nada Letić kaže da se nadaju kako će u narednom periodu proizvode iz centra početi da plasiraju i van Novog Sada, prenosi eKapija.

– Paleta naših proizvoda je veoma široka, od gotovih proizvoda do prerade voća i povrća. Moja porodica koristi čitavo imanje od 2 hektara i mi nudimo ljudima ono što za sebe proizvodimo, jer nam je motivacija bila da za svoju decu obezbedimo zdravu hranu. Jedni drugima pomažemo, nastupamo na sajmovima i manifestacijama, reklamiramo se na internetu. Ovde je trenutno asortiman 11 proizvođača, a Udruženje broji preko 20 članova – istakla je Letićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор