Prvi onlajn Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Po prvi put u svojoj istoriji dugoj gotovo devet decenija, Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu ove godine se, zbog epidemije korona virusa, održava onlajn, a trajaće do 18. decembra.

Učešće na sajmu je prijavilo više od 130 izlagača iz zemlje i inostranstva, dok je zemlja partner Češka Republika. Tim povodom, ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta je istakao da spoljnotrgovinska razmena u agrarnom sektoru između dve zemlje poslednjih godina raste i to ne samo u izvozu čeških proizvoda u Srbiju, već i srpskih proizvoda u Češku.

– Ukupna razmena je prošle godine dostigla 36,7 miliona eura, od čega je izvoz Češke u Srbiju iznosio 20,6 miliona, a izvoz Srbije u Češku 16,1 milion. U prvih devet meseci ove godine zabeležen je rast uzajamne robne razmene za šest posto iz Češke u Srbiju i čak 26 posto iz Srbije u Češku, a daljem rastu i unapređenju saradnje doprinose i sajamske manifestacije, kao što je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, ali i sličan sajam u Češkoj. Svesni smo značaja ovog sajma i češke firme tradicionalno učestvuju na njemu – rekao je Kuhta u onlajn obraćanju i poručio da je Češka uvek smatrala Srbiju svojim bliskim prijateljem, ne samo u poslu, već i zato što ih spaja istorija, dugi partnerski odnosi i uzajamna saradnja u mnogim oblastima.

Prema rečima člana Gradskog veća Novog Sada za privredu Milorada Radojevića, zbog pandemije je veliku štetu pretrpela i sajamska industrija koja ima veliki značaj za privredu zemlje, njene kompanije i grad domaćin. On je podsetio da je Poljoprivredni sajam jedan od najvažnijih događaja u Novom Sadu, koji okuplja sve najvrednije u poljoprivredi, koji ukazuje na najnovije trendove i na kom izlažu najznačajnije kompanije.

– Budućnost poljoprivrede leži u digitazliciji. U saradnji sa Institutom Biosens napravljena je digitalna platforma „Agrosens“ koja pruža podršku poljoprivrednicima u praćenju rasrta useva i planiranju aktivnosti. To je važan korak u povećanju efikasnosti i konkurentnosti domaćih proizvođača – poručio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je povodom održavanja manifestacije izrazio zadovoljstvo što je sajam i ove godine uprkos pandemiji zadržao međunarodni karakter, budući da na njemu učestvuju firme iz Češke, Mađarske, Hrvatske, Italije, Španije, Holandije. On je rekao da je ovo dobar pilot projkat koji pokazuje da će moći da se nastavi u ovom formatu, ali da očekuje da se posle pandemije organizovanje sajma vrati u normalu i bude kao i prethodnih godina.

Na Nacionalnoj izložbi stoke, u okviru Sajma, biće predstavljeno više od 150 grla goveda, konja, ovaca i svinja, koje izlaže više od 30 domaćih odgajivača. Isto toliko kompanija i individualnih proizvođača predstaviće svoje proizvode i usluge za koje su osvojili šampionske pehare na ocenjivanju kvaliteta „Najbolji u 2020″.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu svi zainteresovani mogu da prate onlajn preko sajta www.expoonline.rs.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор