Vrednost bitkoina preskočila 20.000 dolara

Bitkoin je juče uveče dostigao nivo od čak 21.298 dolara, dostižući najveću vrednost u svojoj dosadašnjoj istoriji, prvenstveno zbog rasta potražnje institucionalnih investitora za najpopularnijom kripto valutom.

Najvrednijom virtuelnom valutom juče tokom dana se trgovalo za oko 20.600 dolara, da bi, kako prenosi TAS S, uveče u 22.54 njena vrednost dostigla 21.298 dolara, što je porast vrednosti za 9.5 posto u odnosu na prošli presek.

Pre samo dve nedelje, bitkoin je prvi put prešao granicu od 10.000 dolara i od tada se nastavlja vrtoglavi rast njegove vrednosti, koja se u ovoj godini povećala za više od 400 posto. Najniža vrednost bitkoina u ovoj godini zabeležena je u martu i iznosila je 3.600 dolara, prenosi Gardijan.

Prema mišljenju analitičara, najnoviji skok cene bitkoina podstakli su veliki investitori poput Pola Tjudora Džonsa i Stenlja Drakenmilera koji konvertuju svoj kapital u virtuelnu valutu, a na kupovinu su se orijentisale i tehnološke kompanije kao što su „Skver“ i „Mikro stratedži“.

Najnovija rekordna cena bitkoina podsetila je tržišne aktere na njen ogroman rast u 2017. godini, kada se gotovo približila nivou od 20.000 američkih dolara, nakon čega je naredne godine usledio nagli pad na nivo od oko 3.000 dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор