Policija na tragu ukradenog gigantskog zlatnika

Berlinska policija pretresa više zlatarskih radnji i stanova u potrazi za vinovnicima koji bi mogli biti povezani sa pokušajima preprodaje masivnog kanadskog zlatnika od 100 kilograma, koji je 2017. godine ukraden iz muzeja u nemačkoj prestonici.

Naime, ovaj zlatnik je ukraden iz berlinskog muzeja Bode 2017. godine i još uvek nije pronađen, a njegova vrednost se procenjuje na čak 3,75 miliona eura, podseća agencija Asošiejted pres.

U saopštenju policije se navodi da su jučerašnje racije bile usmerene na osam osumnjičenih lica različite nacionalnosti, starosti između 14 i 51 godine. Za njih se sumnja da su deo kriminalne grupe koja pribavlja ukradeno zlato kako bi ga topila i od njega kovala falsifikovane kolekcionarske novčiće, a zatim ih prodavala kao originalne u zlatarskim radnjama vođenim od strane članova grupe i njihove rodbine.

Dosadašnja istrga je dovela do otkrića falsifikovanih kovanica, falsifikovanih alata i velikih količina gotovog novca, navodi se u saopštenju policije i dodaje da neki falsifikati već kruže tržištem. Oni su naveli da je sada u toku procena dokaza je, kao i da se, između ostalog, ispituje i moguća veza sa krađom velikog zlatnika iz muzeja Bode.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор