Tehnička škola Obrenovac dobila opremu od GIZ-a

U okviru GIZ-ovog projekta „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“ (DECIDE), Tehničkoj školi Obrenovac donirana je oprema za unapređenje teorijske i praktične nastave, ali i za izvođenje neformalnih obuka za nezaposlena lica.

Prema rečima direktorke ove škole, Rajke Babić, dobijena oprema je veoma značajna jer otvara i mogućnost verifikacije novih obrazovnih profila, čime će se obezbediti bolja ponuda pri upisu učenika u školu u skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada, ali i šire, prenosi eKapija.

– Dobijanjem CNC struga i glodalice naša školska radionica je u potpunosti opremljena za kvalitetnu realizaciju praktične nastave za sve učenike, a posebno za učenike obrazovnog profila Operater mašinske obrade. Pored toga, naš cilj je da postanemo i centar za obuke nezaposlenih mladih ljudi, kao i starijih lica kojima su obuke neophodne radi zapošljavanja. Planiranje obuka biće u skladu sa potrebama lokalne privrede, a imaćemo mogućnost da škola bude i realizator priznavanja prethodnog učenja, što je od velikog značaja za preduzeća – rekla je Babićeva.

Ona je objasnila da je sa ulaskom škole u DECIDE projekat, osim dobijene opreme, omogućeno i stručno usavršavanje rukovodećeg i nastavnog kadra, kako bi se kroz formalno i neformalno obrazovanje unapredila obrazovna ponuda škole, što je, kako je istakla, pravi način da se škola razvija, uči i bude još uspešnija.

Jedan od ciljeva ovog projekta jeste da se opremanjem škola savremenim alatima i mašinama obezbede preduslovi za sticanje kvalifikacija u skladu sa potrebama tržišta rada, ali i sa potrebama polaznika obuka, mladih ljudi od 15 do 35 godina.

– Kroz ovaj projekat kontinuirano ćemo raditi i na jačanju kapaciteta škola kako bi bile spremne da preuzmu aktivnu ulogu u dijalogu relevantnih aktera na lokalnom nivou u cilju što većeg zapošljavanja mladih – kaže rukovodioc projektnog tima GIZ-a Ivan Stojanović.

U okviru DECIDE projekta opremu su, pored obrenovačke škole, dobile i srednje stručne škole u Subotici, Vlasotincu, Kragujevcu i Nišu. Ukupna vrednost donirane opreme po školi iznosi 50.000 eura, a predata im je u periodu od avgusta do novembra. Inače, projekat se realizuje od januara ove godine, kao nastavak projekata „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ i „Podsticanje zapošljavanja mladih“.

Aktuelni projekat, koji GIZ realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, “nastoji da obezbedi održivost rezultata postignutih kroz prethodna dva projekta, posebno na polju daljeg razvoja dualnog obrazovanja, neformalnih obuka i lokalnog dijaloga za zapošljavanje mladih. Fokus je na podršci izabranim školama da izrastu u regionalne centre kompetencija, sposobne da na brz i adekvatan način odgovore na zahteve lokalnih tržišta rada”, navodi se u saopštenju GIZ-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор