Nemci pomažu obrazovanje i zapošljavanje mladih Roma

Predstavništvo Fonda za obrazovanje Roma će u narednom periodu pružiti mentorsku pomoć u obrazovanju i zapošljavanju više od 500 mladih romske nacionalnosti, uz podršku Nemačke razvojne banke (KfW) koja u okviru Nemačke razvojne saradnje sprovodi ovaj program u ime nemačke vlade i Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Više od 2.500 mladih Roma iz gotovo 150 opština u Srbiji je u protekle tri godine već iskoristilo ovaj vid podrške u obrazovanju i zapošljavanju, koji suštinski doprinosi njihovom uključivanju u društvo i značajno menja njihove živote, prenose Večernje novosti.

– Projekat je podeljen u tri komponente. U okviru prve pružamo mentorsku podršku srednjoškolcima romske nacionalnosti, u okviru druge podršku pri zapošljavanju, dok je treća komponenta posvećena obrazovnoj reintegraciji Roma povratnika. Aktivnosti koje će biti sprovedene u narednom periodu odnose se na sve tri komponente, pri čemu će 200 profesora srednjih škola biti obučeno za mentorski rad i biće organizovane kampanje za upis u srednje škole za učenike i učenice osmog razreda osnovnih škola. Grant program posvećen obrazovnoj reintegraciji mladih povratnika i povratnica romske nacionalnosti u pet srpskih opština takođe se nastavlja tokom druge faze projekta – objasnila je Sanela Bahtijarević, saradnica za program readmisije u Predstavništvu Fonda za obrazovanje Roma u Srbiji.

Prema rečima Fatime Kamberović, saradnice za program zapošljavanja, Predstavništvo Fonda za obrazovanje Roma od ove godine nastavlja da sprovodi nove aktivnosti, a posebnu pažnju usmerava na mobilisanje novih korisnika i korisnica kroz različite kanale.

– Na ovaj način se trudimo da sa podrškom obuhvatimo što veći broj mladih Roma. Svima se pristupa individualno, u skladu sa njihovim potrebama, interesovanjima, znanjem i veštinama koje poseduju. Stoga planiramo da u narednom periodu podržimo više od 500 novih korisnika, kao i da nastavimo saradnju sa državnim institucijama, javnim ustanovama i privatnim kompanijama u oblasti obrazovanja i zapošljavanja – kaže Kamberovićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор