Od Nemačke za inkluziju Roma 1,8 mil. €

Sedam srpskih gradova i opština biće uključeno u projekat Nemačke organizacije za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) pod nazivom „Inicijativa za inkluziju“, čiji je cilj da se povratnicima iz inostranstva pomogne u što lakšem pronalaženju posla.

Memorandum o sprovođenju projekta, koji Vlada Nemačke finansira sa 1,8 miliona eura, potpisali su juče u Palati Srbija ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i Hajnc Diter Harbes iz GIZ-a.

Novi GIZ-ov projekat u Srbiji biće realizovan u sedam lokalnih samouprava, tačnije u gradovma: Mladenovcu, Požarevcu, Novom Pazaru, Sokobanji, Bečeju, Arilju i Kučevu.

Nakon potpisivanja Memoranduma, ministar Đorđević se zahvalio nemačkoj Vladi na podršci u inkluziji povratnika u Srbiju, kojih je, kako je naveo, prošle godine ukupno bilo oko 1800, od čega oko 1400 Roma.

– Želimo da pomognemo svima njima. Mislim da ćemo na ovaj način biti efikasniji kao država i da će povratnici imati ravnopraniji položaj u našem društvu – rekao je Đorđević.

Ambasador Ditman je ovom prilikom podsetio da Nemačka i Srbija blisko sarađuju u oblasti održivog razvoja i unapređenja zapošljavanja.

– Želimo da olakšamo povratnicima integraciju u tržište rada i da, u skladu sa njihovim potrebama, iznađemo rešenja koja ćemo ostvariti tokom sledeće godine. U projekat smo uspeli da uključimo i Stalnu konferenciju gradova i opština, a nadam se da će ovaj model postati uzor i drugim gradovima i opštinama – istakao je Ditman.

Projekat „Inicijativa za inkluziju“ je osmišljen sa ciljem da se u lokalnim samoupravama u Srbiji omogući zapošljavanje povratnika, odnosno tražilaca ili potencijalnih tražilaca azila u Nemačkoj, Roma i pripadnika drugih marginalizovanih društevnih grupa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор