Nemačka formira centralnu štedionicu “tešku” 260 mlrd. €

Najviši predstavnici dvanaest nemačkih regionalnih udruženja štedionica “Deka” i “Helaba” (Landesbank Hessen-Thüringen) zatražili su prošle nedelje da se organizuju sastanci “kako bi se ispitala bliža saradnja i spajanje poslovanja”, javljaju nemački mediji.

U pitanju je plan o formiranju centralne institucije za svih 384 nemačkih štedionica iz nekoliko Landesbanaka i društva za upravljanje fondovima Deka, čime bi nastao finansijski gigant vredan 260 milijardi eura. Planu je prethodila inicijativa predsednika DSGV-a Helmuta Schleweisa koji je sledio cilj oblikovanja Deka, banke nekretnina Berlin Hyp i velike Landesbanken, poput LBBW, BayernLB, Nord LB i Helaba, u centralnu instituciju za sve štedne banke.

Prvi korak u ovom procesu bilo bi spajanje dve frankfurtske banke, Deka i Helaba, međutim, još uvek nije jasno mogu li se prevladati prethodni otpori Schleweisovom planu. Naime, Sparkassenverband Baden-Württemberg, koji poseduje 16,1% vlasništva Sparkassenfondsgesellschaft Deka, već je nekoliko puta blokirao pokušaje spajanja sa Helabom.

Postoje dva glavna razloga za protivljenje je to što Štedionice Baden-Württemberga ne žele da ojačaju konkurenta svojoj Landesbank LBBW, a ne žele ni da zamene svoj udeo u prilično profitabilnoj Deki za kompaniju iz bankarskih fondova koja će posle spajanja biti izložena lošim efektima negativnih kamata, piše bankar.rs.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор