Srbija za šest meseci najviše zaradila od izvoza kukuruza

[custm_frame_center shadow=”on”][/custom_frame_center]

Srbija je za prvih šest meseci ove godine najviše zaradila na izvozu kukuruza, a samo u junu izvoz te žitarice vredeo je čak 48,5 miliona dolara, pokazuju podaci dati u mesečnom statističkom biltenu Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Na drugom mestu izvozne liste naše zemlje u junu našlo se sveže voće, koje smo otpremili u inostranstvo za ukupno 33,6 miliona dolara. Zanimljivo je da su se na trećem mestu našli lekovi za maloprodaju, koji su iz Srbije izvezeni u vrednosti od 31,3 miliona dolara.

Na četvrtom mestu se, sa 23,5 miliona dolara vrednim izvozom, našlo naše najkonkurentnije voće – malina, čija je cena ove godine dostizala dugo nezapamćene visine. Na petom mestu po izvozu u junu ove godine našlo se rafinisano ulje za ishranu, kojeg smo izvezli u vrednosti od 16,8 miliona dolara.

Izvoz svih ostalih proizvoda bio je u vrednosti manjoj od milion dolara. Tako je izvoz bele čokolade, bombone i sličnih proizvoda vredeo u junu 0,8 miliona dolara, rezanaca šećerne repe i otpadaka šećerne trske 0,6 miliona, a suve paprike i voćnih sadnica (kalemljenih i nekalemljenih) 0,3 miliona dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор