U Srbiji pojeftinjuju struja i gas za privredu

U Srbiji će cene struje i gasa za privredu biti smanjene, dok će za građane cene ostati iste. Gas će biti jeftiniji za oko 15 procenata, a struja za oko 20 posto, najavila je Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović gostujući na RTS-u.

– Nadam se da će se pojeftinjenje energenata za privredu pozitivno odraziti i na cene proizvoda i usluga. Što se domaćinstava tiče, završeni su popusti za racionalnu potrošnju, koje su ona imala tokom grejne sezone, a jedna četvrtina domaćinstava je ostvarila maksimalno pravo na smanjenje računa od čak 40 posto, što je Elektroprivredu Srbije koštalo 80 miliona eura – rekla je ministarka.

Ona je najavila da će se sa akcijom davanja popusta za najugroženije nastaviti i apelovala na sve primaoce socijalne pomoći, dečjeg dodatka, pomoći za negu drugog lica da se prijave u svojim opštinama kako bi ostvarili popust.

– Novina koju smo uveli jeste da penzioneri koji primaju minimalne penzije dobijaju popust od 1.000 dinara i nastavićemo da im pomažemo. Nastaviće se i sa ulaganjem u infrastrukturu kako bi se stvorili uslovi da što više građana može da se priključi na struju i gas. Do sada je ugrađeno 170.000 pametnih brojila, a cilj je da za par meseci imamo 400.000. To je samo prva faza, a u drugoj bi trebalo da ih bude još toliko – dodala je ministarka.

Podsetivši da je prošle nedelje pušteno u rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE Nikola Tesla, ona je istakla da će sledeće godine oko 90 posto naših termoelektrana, kada je ekologija u pitanju, raditi po standardima Evropske unije i naših zakona, a da će građani biti bezbedni što se tiče emisije štetnih gasova iz naših termoelektrana, dok će proizvodnja ostati standardna.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор