Nemačka uvodi porez na sakupljanje povratne ambalaže

Nemačka će uvesti porez na sakupljanje povratne ambalaže, kako mnogi više ne bi mogli da sakupljaju plastične flaše i limenke, i vraćaju ih za novac, ali bez ikakvog dodatnog plaćanja.

Nemački mediji komentarišu da se radi o preteranoj meri i navode da u Nemačkoj nema gotovo ničeg što ne podleže pravilima i propisima. To vredi i za prikupljanje povratnih flaša za šta sada u Nemačkoj postoji i novi porez, prenosi Feniks magazin.

Većina ljudi nije ni svesna pravne perspektive, s obzirom na to da ukoliko neko sakuplja povratne flaše i limenke, to se smatra obavljanjem komercijalne delatnosti, pa zavisno od visine prihoda koji se na taj način ostvari, takva delatnost mora biti oporezovana.

To praktično znači da svako ko puno radno vreme sakuplja flaše, zapravo vodi posao u redovnim intervalima, a osnova za poresko opterećenje je dobit koja se ostvaruje tom delatnošću, a koja je viša od 11.604 eura godišnje. Svako ko bi zaradio znatno više od ove granice, verovatno ulaže više vremena u skupljanje flaša, što znači da obavlja komercijalnu delatnost.

Inače, plastične flaše i limenke se mogu refundirati za 0,25 eura po komadu, pa će oni koji sakupljaju odbačenu ambalažu po velikim festivalima i sajmovima verovatno ostvariti značajan profit, navode nemački mediji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор