Od 1. juna nova pravila za građane Zapadnog Balkana

Prema Uredbi o Zapadnom Balkanu, od 1. juna ove godine državljani Srbije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije imaće privilegovan pristup nemačkom tržištu rada. U nemačkoj ambasadi objašnjavaju da će se nova pravila uvesti blagovremeno, a do tada će se svi termini i dalje dodeljivati putem sistema lutrije.

Nemačka je odlučila da na 50.000 udvostruči broj godišnjih radnih viza koje će državljanima ovih šest zemalja izdavati Federalna agencija za rad. Naime, dosadašnja regulativa za zemlje Zapadnog Balkana bila je ograničena do kraja 2023. godine. Međutim, nakon usvajanja novog Zakona o kvalifikovanoj imigraciji, Nemačka je promenila pravila za naš region, prenosi Indikator.

Pošto je interesovanje državljana našeg regiona za dobijanje nemačkih radnih viza bilo veliko od kako je nova uredba stupila na snagu, Nemačka je odlučila da termine za vize odobrava na osnovu sreće. U šest zemalja Zapadnog Balkana nemačke ambasade su uspostavile mesečni sistem izvlačenja lutrije, koji nasumično bira kome će biti dozvoljeno da zakaže termin za podnošenje zahteva za radnu vizu.

U skladu sa Uredbom o Zapadnom Balkanu, sledeća registracija za dobijanje termina za radnu vizu biće otvorena 7. maja i trajaće nedelju dana, do 14. maja ove godine. Tokom tog perioda, svi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije moći će da se registruju, pa nema potrebe da se proces registracije završava preko posrednika ili drugih agencija, poručuju iz ambasade.

Kandidati mogu da se registruju samo jednom i ne mogu naknadno menjati podatke, a nije im dozvoljeno ni da prenesu svoj termin na drugu osobu. One koje lutrija izabere obavestiće nemačke vlasti, nakon čega će im biti dozvoljeno da podnesu zahtev za radnu vizu.

Prema aktuelnim podacima, oko 76.000 državljana zemalja Zapadnog Balkana je krajem prošle godine imalo dozvole za rad u Nemačkoj, što predstavlja povećanje od 22 posto u odnosu na 2022. godinu, kada je ta brojka iznosila oko 62.000. Prema podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), kosovski državljani su činili najveću grupu radnika u Nemačkoj na kraju 2023. godine.

Očekuje se da će do kraja ove godine Nemačka registrovati veliki broj radnika iz zemalja regiona Zapadnog Balkana, na osnovu istog propisa koji je sa novim Zakonom o kvalifikovanoj imigraciji postao trajni.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор