U Srbiji 466 vinarija proizvelo 30 mililona litara vina

U prethodnih nekoliko godina broj registrovanih vinarija u našoj zemlji povećan je za 58 posto i trenutno broji 466, navela je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković povodom proslave dana vinogradara Svetog Trifuna.

– U proizvodnoj 2021/22. godini vinarije su prijavile proizvodnju od oko 29,5 mililona litara vina, što je za 32 posto više nego prethodne godine – izjavila je ministarka prilikom posete vinariji Cilić u Lozoviku kod Jagodine, poželevši vinogradarima i vinarima uspešnu berbu i odličan kvalitet vina, prenosi agencija Beta.

Tanaskovićeva je tom prilikom istakla da je u periodu od 2019. do 2022. godine zasađeno 953 hektara novih vinograda, a najviše u 2021. godini, čak 285. Ona je podsetila da Ministarstvo poljoprivrede izdvaja značajna sredstva za podsticanje vinogradarstva i proizvodnju vina, koji se tiču podizanja višegodišnjih zasada, prerade i marketinga, kao i proizvodnje sadnog materijala i sertifikacije i klonske selekcije vinove loze.

Kako je objasnila, sredstva se izdvajaju i za nabavku novih mašina i opreme, unapređenje kvaliteta vina, funkcionisanje udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla i osiguranje zasada i rasadnika, a značajna pomoć se obezbeđuje i iz IPARD programa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор