U Nemačkoj u 2022. ugašeno 16.000 prodavnica

U Nemačkoj je samo u prošloj godini ugašeno oko 16 hiljada prodavnica, što je tri puta više nego u godinama pre pandemije, a nastavak tog trenda se očekuje i u ovoj godini.

U ovakvoj situaciji, nemački maloprodajni sektor zabrinuto ulazi u novu godinu, nakon 2022. koju su obeležili visoka inflacija i posustala potrošnja, ocenjuju u Nemačkom udruženju maloprodaje, a prenosi Poslovni dnevnik.

– Naše trenutno istraživanje trendova u maloprodaji pokazuje da većina malotrgovaca u 2023. ne očekuje oporavak prodaje – izjavio je za agenciju DPA izvršni direktor Nemačkog udruženja malotrgovaca (HDE) Stefan Gent i dodao da rat u Ukrajini i njegove ekonomske posledice utiču na porast neizvesnosti kod potrošača i trgovaca.

Kako je rekao, zbog svega toga članovi ovog udruženja u novu godinu ulaze sa vrlo skromnim očekivanjima, „sa zabrinutošću, a ne sa pozitivnim izgledima“. On je objasnio da je prošla godina dobro počela, ali da je rat doveo do neviđenog obrta u raspoloženju potrošača.

– U oktobru smo zabeležili rekordno nizak nivo raspoloženja potrošača, a novembar i decembar doneli su tek blago poboljšanje. Sve u svemu, prošla godina je bila mešovita za nemačke trgovce u mnogim gradskim centrima. Trenutno gubimo ogroman broj prodavnica, a samo je u prošloj godini oko 16 hiljada radnji verovatno zauvek stavilo ključ u bravu, tri puta više nego u normalnoj godini – rekao je Gent uz ocenu da se nastavak tog trenda očekuje se i u ovoj godini.

U najvećoj evropskoj ekonomiji mnogi trgovci srednje veličine smanjuju obim poslovanja, a na sličan potez se odlučuju i veliki trgovinski lanci. Gent objašnjnava da ovaj trend možda još nije uočljiv na centralnim lokacijama, ali jeste u pojedinim četvrtima velikih gradova, a posebno u manjim i srednjim gradovima i mestima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор