Manja stopa kriminala, ali više porodičnog nasilja

U Nemačkoj je u prošloj godini došlo do pada stope kriminala, delom i zbog restriktivnih mera zbog kojih su ljudi ostajali u kućama, ali je istovremeno povećan broj slučajeva sajberkriminala, kao i porodičnog nasilja i zlostavljanja dece, prenosi agencija Asošiejted pres.

Vodeći nemački zvaničnik za bezbednost Horst Zihofer je izjavio da je u toj zemlji u 2020. godini zabeleženo oko 5,3 miliona kriminalnih slučajeva, što predstavlja pad u odnosu na prethodnu godinu za oko 2,4 posto.

– Razvoj situacije je pozitivan. Evidentan je pad u provalama, pljačkama i krađama automobila, a to je trend koji ide nadole još od 2016. godine, kada je bilo 6,3 miliona kriminalnih dela. Međutim, primetan je porast broja slučajeva sajberkriminala, prevara, porodičnog nasilja i zlostavljanja dece – rekao je Zihofer novinarima u Berlinu.

U odnosu na 2019. godinu, u Nemačkoj je prošle godine kriminal opao za 2,4 posto, ali se broj ubistava povećao za 3,7 procenata, s obzirom na to da je za godinu dana registrovano 2.401 ubistvo više. S tim u vezi, došlo je i do blagog povećanja stope rešavanja slučajeva na 58,4 posto, budući da je broj rešenih ubistava dostigao nivo od 94,9 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор