Nemačkoj ekonomiji potrebno 400.000 imigranata godišnje

Nemačkoj je zbog nedostatka radne snage potrebno 400.000 imigranata godišnje, daleko više nego proteklih godina, navodi se u hitnom apelu predsednika Nemačke agencije za zapošljavanje Detlefa Šelea upućenom vladi u Berlinu.

– Broj potencijalno radno sposobnog stanovništva u ovoj godini će se smanjiti za 150.000, kao rezultat demografskog razvoja, a narednih godina će biti još mnogo dramatičnije – izjavio je Šele za Zidojče cajtung.

On je rekao da bi Nemačka taj problem mogla da reši ukoliko obuči nekvalfikovanu radnu snagu i ako onima koji rade skraćeno radno vreme, a koji to zapravo ne žele, dozvoli produženje radnog vremena, ali se taj problem najbrže može rešiti ukoliko Nemačka dovede radnu snagu iz inostranstva.

– Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od negovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima – rekao je Šele, a prenosi Dojče vele.

Predsednik Nemačke agencije za zapošljavanje još jednom podseća na činjenicu na koju konstantno ukazuje, a to su loši efekti programa obučavanja radne snage. On kaže da se mnogi obučeni radnici i poslodavci međusobno jednostavno ne pronalaze i upozorava da se taj trend sve više pogoršava i da je čak 31% ljudi prijavljenih za obuku i dalje bez radnog mesta, a da je istovremeno 40% mesta za obuku nepopunjeno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор