U Srbiji pod organskom proizvodnjom 24.000 hektara

Poslednjih godina u Srbiji se sve više gaji zdrava hrana, pa je u našoj zemlji trenutno pod organskom proizvodnjom oko 24.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović gostujući na TV Hepi.

On je istakao da se na malim parcelama najveći profit može ostvariti ako se pređe na gajenje organskog voća i dodao da je to danas vrlo isplativo, jer se organska hrana traži ne samo na zapadu, već svuda u svetu.

– Sve iznad 200 metara nadmorske visine, a zapadna Srbija pogotovo, ali isto tako i istocna, sve može vrlo lako da se konvertuje u organsku poljoprivrednu proizvodnju, da se napravi mnogo veći profit, jer tamo hemije nikada nije ni bilo – naglasio je ministar.

Nedimović je podsetio da se organska hrana gaji bez upotrebe hemijskih sredstava, isključivo uz pomoć prirodnih sredstava za zaštitu bilja. Kako je rekao, takva proizvodnja je kod nas krenula da se razvija i sada se na takav način u Srbiji obrađuje negde oko 24.000 hektara zemljišta na kojem se proizvode organske poljoprivredne kulture.

– Nedavno su Slovenci prodali popularnu aplikaciju Kinezima i za taj novac u Banatu kupili više od 4.000 hektara zemlje, jer hoće da uspostave organsku poljoprivrednu proizvodnju na 3.800 hektara. To će biti najveća platforma organske poljoprivredne proizvodnje, ja sam potpuno ubeđen u čitavoj Evropi – rekao je Nedimović i naveo da je u poslednje vreme upoznao dosta IT-evaca koji su uložili u poljoprivredu.

Ministar poljoprivrede se osvrnuo i na sušu do koje je ovog leta došlo zbog visokih temperatura, a zbog koje će biti manji prinos kukuruza nego što je to bilo očekivano. Kako je objasnio, od količine vode zavisi kakav će biti prinos kukuruza i zbog toga je veoma važno što je država u poslednje dve, tri godine ulagala u sisteme navodnjavanja.

– Očekivali smo da nadmašimo rekord iz 2020. godine, ali ćemo imati jednu prosečnu godinu na nivou cele Srbije. Naravno da će u pojedinim mestima gde je bilo kiše pirnos biti bolji – rekao je Nedimović i istakao da se u našoj zemlji trenutno realizuje 30-ak projekata kako bi se sa sistemima za navodnjavanje stavilo u funkciju više od 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор