Kukuruz se seje u Srbiji na 1,1 milion hektara

made-in-germany-rs-njiva

U ovoj godini će prolećna setva u Srbiji biti obavljena na ukupno 2,6 miliona hektara oranica, od čega će kukuruz, kao najrasprostranjenija domaća žitarica, zauzeti 1,1 milion hektara.

Prema procenama Privredne komore Srbije (PKS), planirano je da šećerna repa bude zasejana na 35.000 do 40.000 hektara, suncokret na 180.000 hektara, soja na 175.000 do 180.000 hektara, a jara žita na 160.000 hektara, prenosi agencija „Tanjug“.

Na najvećem delu teritorije koju obuhvata Srbija, tokom prve polovine meseca marta, bila je prisutna učestala pojava padavina, te je raskvašen površinski sloj zemljišta ometao oranje i pripremu parcela za ranu prolećnu setvu. I nedovoljno visoke temperature zemljišta i povećana vlažnost setvenog sloja, takođe su odlagale početak intenzivnih radova na setvi jarih kultura, navode u PKS.

Od sredine meseca marta do sredine treće dekade preovladavalo je suvo i toplije vreme, pa su uslovi za obavljanje poljoprivrednih radova na njivama bili znatno povoljniji, naročito na području Vojvodine.

Pored poslova vezanih za prolećnu setvu, nepovoljni vremenski uslovi su ometali i odlagali obavljanje i drugih poljoprivrednih radova, kao što su prihrana ozimih žita, setva i rasađivanje povrća, završetak rezidbe u voćnjacima i vinogradima, zaštita od uzročnika biljnih bolesti i štetočina i suzbijanje korova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор