Subvencije za poslodavce u dualnom obrazovanju

Srpska vlada je donela Uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju, kojom je predviđena dodela državnih subvencija poslodavcima u visini 50% iznosa naknade koju država plaća učenicima uključenim u ovaj program.

Pod državnom finansijskom podrškom dualnom obrazovanju podrazumeva se dodela sredstava za subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad, koju poslodavci plaćaju učenicima upisanim na dualne smerove, ali i podrška školama za upis učenika na dualne obrazovne profile na kojima se školuju za deficitarna zanimanja.

Vrsta i iznos finansijske podrške utvrđuju se konkursom Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalnim okvirom kvalifikacija, a ukoliko nakon konkursa preostanu sredstva, iznos subvencije može biti i veći od 50 posto. Prema Zakonu o dualnom obrazovanju, naknada za učenje kroz rad se isplaćuje u visini najmanje 70 posto od minimalne cene rada.

Što se tiče podrške školama za upis učenika na dualne obrazovne profile, škole na konkurs prijavljuju sve učenike upisane u prvi razred, a ugovor o dodeli sredstava potpisuju škola, Kancelarija i učenik, odnosno roditelj ili drugi zakonski zastupnik, prenosi Nova ekonomija.

Učenik može izgubiti pravo na podršku za određeni mesec, ukoliko je neopravdano izostao više od pet posto časova, a ako je neopravdano izostao više od 10 posto časova podrška mu se može ukinuti do kraja školske godine. Pored toga, učenik koji ima negativnu ocenu na polugodištu gubi pravo na podršku za sve mesece do meseca u kojem je ispravio ocenu. Pravo na podršku učenik gubi i u slučaju raskida ugovora, osim ako je taj ugovor sporazumno raskinut zbog zaključivanja ugovora o dualnom obrazovanju sa drugim poslodavcem.

Preostala sredstva mogu se dodeliti školama za unapređenje uslova za realizaciju dualnih obrazovnih profila, nabavku opreme, potrošnog materijala i sredstava za ličnu zaštitu i bezbednost na radu, kao i za realizaciju dela učenja kroz rad koji se ne može realizovati kod poslodavca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор