Grupa Qilin ucenjuje EPS objavom svih podataka o kompaniji

Informacioni sistemi Elektroprivrede Srbije (EPS) već nekoliko dana ne funkcionišu zbog, kako su saopštili, „nezapamćenog hakerskog napada kripto tipa“, dok portal Radio slobodna Evropa (RSE) tvrdi da iza napada stoji hakerska grupa Qilin.

Prema navodima tog portala, forum „Bezbedan Balkan“, koji prati digitalnu bezbednost, je objavio da je grupa Qilin preuzela odgovornost za napad uz poruku da će, ukoliko EPS ne pristane da im plati, u roku od 10 dana objaviti sve podatke o kompaniji do kojih su došli, prenosi agencija Beta.

“Pored blokiranih servera, ukrali smo ogroman deo privatnih podataka kompanije. Privatni ugovori, ugovori sa partnerima unutar i van zemlje, finansijska dokumenta, ugovori o kreditu, izveštaji, bilansi, ogroman broj privatnih mejl korespodencija”, poručuju hakeri.

Kako navode, novinari Radija Slobodna Evropa (RSE) su probali da provere te informacije kako u samom EPS-u, tako i u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, ali odgovore nisu dobili, a detalje u vezi ovog incidenta nije mogao da podeli sa javnošću ni Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima (CERT).

RSE navodi i da su iz foruma „Bezbedan Balkan“, koji okuplja stručnjake za bezbednost na internetu, već duže od godinu dana upozoravali javnost, ali i nadležne institucije u Srbiji na različite propuste i incidente koji se odnose na digitalnu zaštitu sistema EPS-a. Oni su izvestili da su se tokom 2023. godine na crnom tržištu našli mejl nalozi, kao i mejl prepiske zaposlenih u EPS-u, ugovori, obračuni i poruke sindikata, a prodavali su se i nalozi zaposlenih u Elektromreži Srbije.

Portal navodi da hakerska grupa Qilin u svojim napadima koristi zlonamerne softvere (ransomwere) preko kojih da zaključava podatke ili delove različitih informacionih sistema, a zatim ucenjuje vlasnike tražeći ogromne sume za „otkup“ tih podataka. Prema različitim onlajn izvorima, na meti napada ove hakerske grupe najčešće su bili sistemi kritične infrastrukture, poput energetike, saobraćaja, zdravstva i telekomunikacija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор