Srbija obezbedila dovoljno gasa za grejnu sezonu

Prema rečima direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, Srbija je obezbedila sve potrebne količine gasa za predstojeću grejnu sezonu, prenosi TV Prva.

– U Mađarskoj imamo 350 miliona kubika, a i dalje ga skladištimo. Naš deo Banatskog dvora je pun. Predsednik Vučić je dogovorio cenu po naftnoj formuli, što je sada najbolja moguća cena. Imamo količine nešto iznad nivoa koji smo potrošili prošle godine, tako da ne očekujem probleme sa gasom – izjavio je Bajatović.

On je objasnio da Srbija prodaje gas po 350 dolara, a 386 eura je cena po kojoj ga uvozi u skladu sa naftnom formulom. Razliku u ceni pokriva država, što je neophodno zbog građana i privrede, ali i kako bi se inflacija držala pod kontrolom.

– Nećemo povećavati cenu koliko god možemo da izdržimo, kako bi zadržali radna mesta i razvoj, a to će nas koštati milijarde. Nešto ćemo morati da kupimo na tržištu, ali gledaćemo da kupujemo po najpovoljnijim uslovima. Nije samo problem sa računom, problem je kada enegenata nema na tržištu da se kupe – rekao je Bajatović.

Kako je istakao, svi ćemo morati da štedimo struju kako bismo je što manje uvozili, jer će cene energenata biti više tokom zime, upozorivši da Evropi u ovom trenutku nedostaje 150 milijardi kubnih metara gasa.

– Možemo da izdržimo ovu i sigurno narednu godinu bez ikakvih problema. Videćemo kako će se situacija razvijati. Gas i atomska energija su budućnost i to je EU potvrdila, u vremenu dok zelena energija još ne bude mogla da se koristi, a učešće nafte se postepeno bude smanjivalo – objasnio je direktor Srbijagasa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор