Volkswagen će u narednih 18 meseci prestići Teslu

Volkswagenov izveštaj iz juna sugeriše da će nemački proizvođač u narednih 18 meseci prestići kompaniju Tesla po prodaji električnih vozila, uz očekivanu prodaju od oko 800.000 primeraka u 2022. i oko 1,3 miliona u 2023. godini.

Glavni izvršni direktor Porschea Oliver Blume, koji je sada i novi izvršni direktor Volkswagena, najavio je da želi da zadrži trenutno usmerenje kompanije ka elektrifikaciji i da još ubrza tempo. On je izjavio da će kompanija morati da pronađe pravi ritam u kojem će napraviti prelaz na električna vozila, kako bi sve bilo što održivije, a takođe u tom procesu ne bi trebalo ni izgubiti previše novca.

– Zaljubljenik sam u e-mobilnost i stojim na tom putu… Zadržaćemo dosadašnji tempo i, gde je to moguće, pojačati ga – rekao je Blume tokom nedavnog sastanka vodećih globalnih menadžera VW-a u Lisabonu, a prenosi agencija Rojters.

Folksvagen će definitivno smanjiti jaz u odnosu na kompaniju Tesla, koja za broj vozila isporučenih u 2022. predviđa godišnji rast od 50 posto. Tesla ove godine očekuje prodaju od 1,5 miliona EV-a, gotovo dvostruko više od VW-a. Ukoliko bi zadržao sličnu stopu rasta i u 2023., onda bi sledeće godine trebalo lako da proda više od 2 miliona vozila. Američki proizvođač električnih automobila gradi fabrike širom sveta i ne planira uskoro da stane, iako stručnjaci upozoravaju da će tolika izgradnja oslabiti Teslu.

Inače, Volkswagen još uvek posluje bolje od većine proizvođača, kada je u pitanju prilagođavanje svog poslovnog modela kako bi brže od rivala prihvatio prelazak na električnu mobilnost, a dokaz za to nije samo broj prodatih vozila, već i činjenica da je kompanija sposobna da ostvari profit i prodajom velikih količina električnih vozila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор