Nemačka će podržati Teslu sa više milijardi eura

Izgradnju fabrike baterijskih ćelija američke kompanije Tesla u blizini Berlina Nemačka će pomoći subvencijom iz budžeta u visini više milijardi eura u jednocifrenom iznosu, javlja Biznis Insajder pozivajući se na izvore iz nemačke vlade.

Subvencije namenjene američkom proizvođaču električnih vozila deo su državne podrške savezne vlade i pokrajine Brandenburg namenjene za ukupno 11 preduzeća čija je delatnost vezana za automobilske baterije u okviru takozvanog Važnog projekta od zajedničkog evropskog interesa, precizira se u tekstu.

Šef Tesle, Elon Musk, je prošle godine pompezno najavio plan izgradnje mega fabrike koja bi otpočela proizvodnju 1. jula 2021. uz godišnju produkciju 500.000 automobila. Međutim, projekat je izazvao velike nesuglasnice između zaštitnika prirode te dve stranke, CDU-a i FDP-a, koje se pribojavaju da bi cela stvar mogla da naškodi imidžu Nemačke kao zemlje poželjne za poslovanje.

Kompanija Tesla je dobila dozvolu Nemačkog ministarstva za okolinu da započne radove, ali „na vlastiti rizik“, jer je po planu bilo potrebno da se raskrči zemljište veličine 300 hektara na kojem se nalazi 92 hektara šume. Ipak, konačno odobrenje radova u nadležnosti je lokalnih vlasti koje su uvažile prigovore udruženja za zaštitu prirode.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор