Tesla ne odustaje od gradnje fabrike u Nemačkoj

U novoj Teslinoj mega fabrici u Grinhajdeu u Nemačkoj, za čiju izgradnju teku pripreme, biće zaposleno 10.500 radnika, a u punom kapacitetu proizvodiće se pola miliona automobila godišnje, prenosi SEEbiz.

Iako izgradnja fabrike još uvek nije odobrena, planirano je da u celosti bude završena do jula 2021. godine. U Teslinoj prijavi za ekološku dozvolu navode se različite informacije o broju zaposlenih u smeni, a pominje se i do 12.000 direktnih poslova. Prema informacijama iz industrijskih krugova, radiće se u tri smene, a u jednoj će biti angažovano između 3.000 i 3.500 radnika.

Zahtev za izdavanje građevinske dozvole pokazuje da kompanija procenjuje troškove izgradnje na oko milijardu eura. Deo područja za novu fabriku kompanija Tesla je očistila na sopstvenu odgovornost i već se sprema za izgradnju. Ukoliko stigne odobrenje, građevinski radovi bi trebalo da traju do marta 2021. godine, a početak rada postrojenja je planiran za jul iste godine.

Kritičari zameraju da će fabrika imati negativne posledice po okolinu. Građani mogu uložiti prigovore na zahtev za odobrenje izgradnje do 3. septembra ove godine, a do sada je zabeleženo 373 prigovora. Glavne primedbe boraca za zaštitu životne sredine odnose se na lokaciju za izgradnju fabrike, za koju kažu da se radi o području usred netaknute prirode sa zaštićenim vodo tokovima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор