NBS propisala nove olakšice u otplati kredita

Narodna banka Srbije je donela dva nova propisa koja će olakšati građanima otplatu određenih kredita. Prvi se odnosi na adekvatnost kapitala banke, a drugi na izmenu i dopunu Odluke o upravljanju rizikom koncentracije po osnovu izloženosti banke određenim vrstama proizvoda.

Banke će na ovaj način biti podstaknute da dužnicima ponude refinansiranje ili promenu datuma dospeća poslednje rate potrošačkih, gotovinskih i ostalih kredita (koji nisu stambeni, a ni minus po tekućem računu) odobrenih do 18. marta 2020. godine, i to na dodatnih dve godine duže u odnosu na važeće rokove otplate tih kredita, a koji podrazumeva rok otplate do 7 godina u toku ove godine, do 6 godina u toku 2021. godine i do 8 godina za potrošačke kredite odobrene za kupovinu motornih vozila nevezano za godinu.

Novi propisi predstavljaju odgovor Narodne banke na moguće pogoršanje finansijskog položaja građana zaduženih pre nastupanja vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa po osnovu potrošačkog kredita, uključujući i kredite za kupovinu motornih vozila, gotovinskog ili drugog kredita, a koji nije stambeni ni minus po tekućem računu.

Usvajanje navedenih odluka treba da doprinese olakšavanju uslova otplate kredita građanima koji su se suočili ili će se tek suočiti sa smanjenjem prihoda ili gubitkom posla, kao i svim građanima koji, iako nisu u finansijskim poteškoćama, žele da svoje neotplaćene obaveze prema banci izmire u nešto dužem vremenskom periodu. Ovim novinama bankama se dodatno omogućava da u toku ove i naredne godine ponude dužnicima olakšice u otplati kredita, a da se to ne odrazi negativno na poslovanje banaka, poručuju iz NBS.

Ove olakšice se mogu ponuditi dužnicima i u slučaju da je nakon refinansiranja poslednje rate kreditno opterećenje dužnikovih prihoda (stepen kreditne zaduženosti) veće od 60 procenata. U Narodnoj banci ističu da se na ovaj način umanjuju rizici od rasta stope problematičnih kredita u periodu nakon isteka moratorijuma, doprinosi ublažavanju posledica krize u ovoj i narednoj godini i stvaraju uslovi za kreiranje dodatne potrošnje fizičkih lica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор