Tenis zapošljava 1.000 radnika i raskida posao sa kooperantima

Nemački mesni gigant Tenis, u čijim fabričkim pogonima trenutno buja epidemija korona virusa, najavljuje da će zaposliti hiljadu novih radnika, ali i prestati da koristi usluge kooperanata u pripremi i preradi mesa.

Tenisova klanica i fabrika za pakovanje mesa u gradiću Reda-Videnbruk na zapadu Nemačke bila je tri nedelje zatvorena, nakon što je više od 1.500 radnika bilo zaraženo korona virusom. To je iniciralo uvođenje restriktivnih mera za 600.000 građana u regionu Gitersloh, koje su ukinute ove sedmice, podseća agencija Rojters.

Nemačke klanice su se našle na udaru kritika jer zapošljavaju radnike migrante sa istoka Evrope, uglavnom Rumune i Poljake, koji u Nemačkoj žive u skučenim prostorijama i veoma lošim uslovima, što, kako se pretpostavlja, pogoduje širenju zaraze.

U saopštenju za javnost, Tenis najavljuje da će do 30. septembra započeti pilot projekat direktnog zapošljavanja 1.000 ljudi u svojoj klanici i na poslovima pakovanja mesa, što je deo plana da do kraja ove godine okonča saradnju sa kooperantima koji su se bavili pripremom i preradom mesa.

Tenis je do zatvaranja problematične klanice prerađivao 12 do 14 posto svinja u Nemačkoj, pa je nakon zatvaranja ove fabrike cena svinjetine u Nemačkoj prvo pala na 1,66 eura, zatim prošle nedelje na 1,60 eura, a ove na 1,47 eura po kilogramu. Klanica u Reda-Videnbruku trebalo bi da ostane zatvorena do 17. jula.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор