Nemačka dočekuje “Teslu” raširenih ruku

Nemačka pozdravlja najavu američke tehnološke kompanije za proizvodnju električnih vozila „Tesla“ o izgradnji svoje prve evropske fabrike nadomak Berlina, tačnije kod novog berlinskog aerodroma koji bi nakon više godina odlaganja, trebalo da počne sa radom iduće godine.

Na svečanoj dodeli nagrada „Zlatni volan“ u nemačkoj prestonici, direktor Tesle Elon Mask je izjavio da je odlučeno da “Tesla Gigafektori Jurop bude u Berlinu”, gde će formirati i svoj inženjerski i dizajnerski centar. On je naknadno objasnio da će nova fabrika proizvoditi baterije, pogonske sklopove i vozila, počevši od modela Y.

Prema rečima nemačkog ministra ekonomije Petera Altmajera, ova najava je sjajan uspeh zbog atraktivnosti Nemačke za autoindustriju, a posebno zbog globalne trke u razvoju i proizvodnji električnih automobila i baterija. On je istakao da je poslednjih meseci bilo nadmetanja evropskih zemalja za fabriku Tesle, ali je negirao da je Nemačka Tesli ponudila bilo kakvu finansijsku podršku. Kako je rekao, Tesla će, ako investira u Nemačkoj i otvori radna mesta, imati isti tretman kao i sve druge automobilske kompanije.

Nemački zvaničnici i čelnici autoindustrije pre nedelju dana su postigli dogovor da se postojeći državni podsticaji za kupovinu električnih vozila koja koštaju do 40.000 evra povećaju za polovinu, od čega kompanija Tesla može indirektno imati koristi. Ove subvencije će se produžiti do kraja 2025. godine, a vlada i industrija složile su se da do 2022. godine naprave u Nemačkoj
50.000 javnih stanica za punjenje baterija.

Iako je dom nekih od najvećih svetskih automobilskih kompanija, Nemačku su po razvoju električnih vozila prestigle i SAD i Kina, ali i neki evropski susedi. Nemački Folksvagen, koji je prošle nedelje započeo masovnu proizvodnju svog elektromobila „ID.3“, pozdravio je odluku svog američkog rivala da fabriku izgradi u Nemačkoj. Tim povodom, izvršni direktor VW-a Herbert Dis je izjavio da nemačka industrija sada jako investira i da je srećan što ih Elon, kako je rekao, vuče.

Direktor Centra za istraživanje automobila, Ferdinand Dudenhefer je rekao da bi jača konkurencija mogla koristiti nemačkim proizvođačima automobila, poput VW-a, Daimlera i BMW-a. On je dodao da će Teslin izbor električnoj mobilnosti u Nemačkoj koristiti više nego 100 sastanaka na tu temu sa kancelarkom Angelom Merkel.

Inače Tesla je u julu ove godine najavio izgradnju svoje treće „Gigafektori“ u Šangaju, prve takve izvan teritorije SAD.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор