Nemci zbranili Tesli seču na lokaciji buduće fabrike

Na osnovu presude nemačkog suda, američki proizvođač električnih automobila Tesla mora da prestane sa krčenjem stabala na nekim delovima lokacije u blizini Berlina, gde gradi svoju prvu mega fabriku u Evropi.

Vrhovni upravni sud savezne pokrajine Berlin-Brandenburg je na ovaj način podržao raniju privremenu zabranu krčenja šumovitog područja na ovoj lokaciji, nakon što su se dve ekološke organizacije žalile na odluku nižeg suda da se dozvoli seča drveća, prenosi agencija Asošiejted pres.

U sudskoj presudi se izričito nalaže da se područja na rubovima Tesline parcele na kojima žive zaštićene vrste ne smeju raščišćavati. Budući da je američka kompanija planirala da fabriku otvori već sledećeg leta, za sada se još ne zna da li će presuda uticati na odlaganje dalje gradnje.

Ceo ovaj spor proistekao je iz tužbi ekoloških organizacija NABU i Grine Liga, koje su tvrdile da divlje životinje iz šume nisu bezbedno preseljene pre početka krčenja lokacije. Pri tom, ekolozi su posebno bili zabrinuti za zaštićene vrste guštera i zmija, navodi se na veb stranici organizacije NABU.

Inače, kako je ranije najavljivano iz kompanije Tesla, planirano je da se u budućoj mega fabrici nedaleko od nemačke prestonice proizvodi 150.000 električnih automobila godišnje, uz tendenciju da se taj broj poveća na pola miliona jedinica na godišnjem nivou.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор