Srbija će sledeće godine nabavljati 30-40% gasa iz drugih izvora

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, država radi sve da gasa bude dovoljno ove zime, a kroz povezivanje sa drugim zemljama Srbija će dobiti mogućnost da gas kupuje i od drugih snabdevača.

– Nismo iskoristili priliku da neke stvari uradimo ranijih godina, ali verujem da ćemo sada ubrzano raditi kako više ne bismo zavisili samo od jednog snabdevača gasom. Iduće godine u septembru Srbija završava gasovod Niš-Dimitrovgrad i kroz taj gasovod moći će da stiže i gas od drugih snabdevača, pre svega iz Azerbejdžana i iz LNG terminala u Grčkoj – rekla je Mihajlovićeva za TV Hepi.

Kako je istakla, Srbija će iduće godine moći da dobija od drugih snabdevača najmanje 30 do 40% gasa i sad se već razgovara sa Ministarstvom energetike Azerbejdžana o zakupu kapaciteta za iduću godinu.

– Do tada, imamo ugovor i sa Ruskom Federacijom, mogućnost za skladištenje gasa i u Mađarskoj, kao i zalihe u našem skladištu u Banatskom Dvoru i radimo na tome da obezbedimo da svega bude dovoljno – poručila je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je za gasnu bezbednost posebno važno povezivanje sa susedima i najavila da Srbija planira da gradi gasne interkonekcije i sa Rumunijom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор