Na nemačkim aerodromima zagubljeno na hiljade kofera

Zbog nedostatka osoblja na nemačkim aerodromima, usred sezone letnjih godišnjih odmora veliki broj putnika uopšte ne stigne do svog prtljaga koji ostaje da se gomila na aerodromima, prenose nemački mediji.

Kako navodi nemačka agencija DPA, samo na aerodromu u Minhenu je deponovano nekoliko hiljada komada prtljaga koji se izgubio na putu do vlasnika. I na najvećem nemačkom aerodromu u Frankfurtu broj kofera koji nisu stigli do svojih vlasnika takođe je dostigao nekoliko hiljada.

Osim nedostatka osoblja, kao jedan od razloga za ovakvo stanje uprava aerodroma u Frankfurtu navodi i veliki broj kašnjenja letova. Lufthansa, kojoj je aerodrom u Frankfurtu baza, ukinula je dodatne letove sve dok se situacija s nagomilanim koferima ne normalizuje.

Treći po veličini u Nemačkoj, aerodrom u Diseldorfu čak nije u stanju ni da proceni broj zaturenih kofera koji se nalaze u njihovim skladištima, te putnike upućuje na avio-kompanije koje vode statistike o izgubljenom prtljagu.

Slična situacija je i sa manjim aerodromima, kao što su oni u Hamburgu, Hanoveru ili Štutgartu, a koji su na granici svojih kapaciteta. Kritike zbog haosa na nemačkim aerodromima, na kojima se satima čeka na predaju prtljaga i na sigurnosne preglede, delimično su se preusmerile sa avio-kompanija i uprava aerodroma na saveznu vladu.

Portparolka opozicione demohrišćanske Unije CDU/CSU Anja Karliček je rekla da se situacija na aerodromima davno mogla predvidiva, zbog čega je postavila pitanje vladi „zašto im treba pet nedelja za izdavanje specijalnih dozvola za uvoz radnika iz Turske“. Ona je zamerila da su nadležna ministarstva sedmicama ignorisala upozorenja turističke branše i sindikata zaposlenih u vazdušnom saobraćaju.

Ministar saobraćaja Volker Fising je odbacio ove kritike rekavši da je vlada u roku od nekoliko dana reagovala na zahteve turističkih organizacija za izdavanje privremenih dozvola za uvoz radnika iz Turske, koji bi ublažili drastičan nedostatak radne snage na nemačkim aerodromima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор