Berlin gradi najveće evropsko skladište tople vode

U Berlinu se trenutno gradi najveći evropski rezervoar za skladištenje tople vode, koji će se nalaziti u okviru elektrani na ugalj Reuter-West jačine 600MW. Za izgradnju je zadužena švedska energetska kompanija Vattenfall, a posao bi trebalo da bude završen do aprila 2023.

„Mi zapravo imamo optimalan način da bez fosilnih goriva u budućnosti obezbedimo toplotu za naše berlinske kupce. Kada na raspolaganju postoji višak energije vetra, ona se može na licu mesta pretvoriti u toplotu preko termoelektrane, a zatim i uskladištiti“, saopštila je kompanija.

Rezervoar za skladištenje tople vode na temperaturi od 98°C za daljinsko grejanje biće visok 45 metara, kapaciteta 56 miliona litara, a koristiće toplotu proizvedenu obnovljivom električnom energijom koja dolazi iz mreže. Rezervoar će preko četiri pumpe biti povezan cevovodom dugačkim 400 metara.

„Ako se topla voda doda na vrhu, ista količina hladne vode se vadi na dnu. Dakle, menja se samo odnos količina između tople i hladnije vode u skladištu, ali ne i ukupna količina vode“, navodi se na veb stranici kompanije Vattenfall.

Izvođač radova je još početkom jula počeo da puni ovaj rezervoar koristeći delimično destilovanu vodu kako bi smanjio habanje u berlinskoj gradskoj toplovodnoj mreži, a takve probe trebalo bi da traju oko dva meseca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор