Nemački ugostitelji apeluju da se dozvoli hitan uvoz radnika

Apelima nemačkoj vladi da pojednostavi i ubrza useljavanje kvalifikovane radne snage, a posebno radnika iz država Zapadnog Balkana, sada se pridružilo i bavarsko Udruženje ugostitelja, preosi agencija DPA.

Pandemija i ekonomska kriza teško su ugrozili nemačko ugostiteljstvo, a mnogo nekadašnjih radnika je prebeglo iz te branše u sektor trgovine i usluga, čak 216.000 ljudi od 2020. godine, navodi nemački Institut IW.

Oko 35.000 ugostiteljskih radnika zaposlilo se u prodajnim lancima poput Aldija i Lidla, sa početnom platom od najmanje 14 eura po satu, a još 27.000 njih je prešlo u transport i logistiku, uglavnom radeći usluge poput dostave, a od prilike isto toliko ih je pronašlo i kancelarijski posao.

Pri tome, ugostiteljstvo nisu napustili samo oni koji su tu radili dopunski, odnosno skraćeni posao. Za 12 meseci, od juna 2020. do juna 2021. godine, struku je promenilo gotovo 60.000 osiguranih radnika sa punim radnim vremenom, ili 10,3 posto ukupne radne snage u toj branši.

“Ni u jednoj drugoj branši pad nije toliko dramatičan, ni u apsolutnim brojkama, ni udelom”, navode autorke studije Anika Jansen i Paula Rizijus iz Instituta IW.

S tim u vezi, generalni direktor Dehoge Tomas Gepert je upozorio da nedostatak radnika u Nemačkoj neće moći da se pokrije bez bržeg izdavanja boravišnih dozvola radnicima iz zemalja izvan Evropske unije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор