Bundesrat odobrio produžetak olakšica za uvoz radnika sa Balkana

Drugi dom nemačkog parlamenta Bundesrat odobrio je produžetak specijalne uredbe za uvoz radnika iz regiona Zapadnog Balkana, koji će i dalje moći da u potrazi za poslom odlaze u ovu zemlju pod povlaštenim uslovima.

Tako će državljani Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije moći da do 2023. godine nastave da zbog posla odlaze u Nemačku, nezavisno od formalnih kvalifikacija koje poseduju. Jedinu novinu predstavlja uvođenje godišnje kvote od ukupno 25.000 ljudi, javlja Dojče vele.

U saopštenju vlade se navodi da je u ovoj zemlji izražena velika potražnja za radnom snagom sa Zapadnog Balkana, a posebno u građevinskoj industriji. Međutim, sa političkom odlukom mora da se saglasi i Savezna agencija za rad, čiji je zadatak da proverava da li za slobodno radno mesto ima raspoloživih radnika iz zemlje i drugih zemalja EU, kao i da li su uslovi rada za strance isti kao i za građane Nemačke.

U prošloj 2019. godini Nemačka je izdala 27.259 viza u sklopu projekta „Pravila za Zapadni Balkan“, do su agencije za zapošljavanje dale saglasnost za više od 62.000 zapošljavanja. Kako napominje DW, na vizu se ponekad predugo čekalo.

– Iako je očigledno da postoji realna potreba, veštački uvedena gornja granica ne može se opravdati – poručila je poslanica Zelenih Filic Polat, kritikujući uvedenu gornju granicu za uvoz radnika iz našeg regiona.

U Nemačkoj je, kao i ranije, najveća potražnja za radnom snagom u građevinskoj industriji, logistici i transportu robe, a i dalje su jako traženi i negovatelji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор