Svetsku poresku reformu podržava više od 130 zemalja

Preko 130 država se saglasilo sa planom uvođenja globalnih pravila oporezivanja pravnih lica, o kojima će ove nedelje razgovarati ministri finansija grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20), rekao je nemački ministar finansija Olaf Šolc.

– Veliki korak napred napravili smo zajedničkim dogovorom o nacrtu reforme globalnih propisa o porezu na dobit preduzeća. Ovo je pozitivan signal i siguran sam da ćemo do leta sledeće godine uspeti da postignemo konačni dogovor o ovom planu reformi – naveo je Šolc u saopštenju, a prenosi agencija Rojters.

Naime, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) priprema propise prema kojima će digitalne kompanije morati da plaćaju porez tamo gde posluju, a ne tamo gde registruju predstavništva, a to bi, prema proceni OECD-a, moglo da poveća nacionalne poreske prihode za ukupno 100 milijardi dolara godišnje.

Aktuelna ekonomska kriza izazvana virusnom pandemijom izazvala je u mnogim industrijski razvijenim zemljama sumnju u pogledu cilja OECD-a da se ove godine postigne saglasnost više od 130 država. Glavni cilj bilo kog takvog sporazuma biće, kako je objasnio ministar Šolc, da se digitalni giganti poput Gugla, Amazona i Fejsbuka nateraju da plaćaju pravičan deo poreza.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор