Svim vozačima dozvoliti upravljanje vozilima do 12 tona!

Portparol nemačkog Saveznog udruženja za drumski transport, logistiku i odlaganje otpada (BGL), prof. Dirk Engelhard, još jednom je apelovao da se zaustavi nedostatak vozača kamiona u toj zemlji.

U poslednjem javnom komentaru na ovu temu, on je pozvao da se svim vlasnicima vozačkih dozvola omogući da upravljaju i vozilima teškim do 12 tona. Profesor je naveo da je u Nemačkoj trenutni nedostatak na nivou od 80.000 do 100.000 vozača kamiona, piše Bietigheimer Zeitung, a prenosi portal Saveza transportera i logističara.

– Dobijamo povratne informacije od naših transportnih kompanija da moraju da odbijaju narudžbine, da više ne učestvuju na tenderima, da prodaju ili parkiraju svoja vozila jer nemaju vozače – istakao je Engelhard.

Kako je upozorio, nedostatak će se pogoršati, jer se iz ove profesije u Nemačkoj više vozača povlači nego što joj se pridružuje. Engelhard objašnjava da su loša plata i uslovi imali svoju ulogu u deficitu vozača, kao i da u ključne faktore spadaju i stres zbog posla i odvojenost od porodice. On je naglasio da bi, ukoliko se ništa ne preduzme i nastavi sa sadašnjom situacijom, manjak vozača u roku od jedne decenije mogao dostići cifru i do 230.000.

Prema njegovim rečima, jedan od načina da se ovaj problem prevaziđe bio bi da se nemačkim prevoznicima olakša zapošljavanje turskih vozača, a takođe i da se svima sa vozačkom dozvolom dozvoli da voze kamione do 7,5 ili čak do 10 i 12 tona, isto kao sa prethodnom vozačkom dozvolom klase 3.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор